Lokal mat hos BaraBraMat
Vi på BaraBraMat vill erbjuda ett lokalt utbud i våra butiker. Några av våra utvalda leverantörer är Liaberg Grönsaker, Mällby Lantgård, Gunnebo Slott & Trädgårdar, Ubsola & Österhagen glass.
Liaberg Grönsaker
På Liaberg, strax utanför Ulricehamn, odlas ekologiska grönsaker sedan 2007 med hästen som medhjälpare. Odlingarna består av drygt 1 hektar frilands- och växthusodling. Här odlas såväl grönsaker som örtkryddor och sommarblommor. Grönsakerna som odlas är allt från gamla kultursorter till nyare framtagna sorter och kravet är att de ska vara goda, tåliga, vackra, roliga och från ekologiskt utsäde. Här samsas bland annat många olika sorters kål, potatis, lök, gurka, svartrötter, morötter, betor, vitlök, tomater och en mängd kryddörter och sommarblommor. Under säsong har vi så mycket grönsaker i butikerna som Liaberg kan leverera till oss. Kvaliteten är exceptionell och grönsakerna är purfärska.
Mällby Lantgård
På Mällby Lantgård bor hönsen i flera små hus. De har möjlighet att gå ute året om. I varje hus bor det tre tuppar. Hönsen äter vegetabiliskt foder och betar cikoria, kummin, vitklöver, gräs och annat. De får alltså inget fiskmjöl av fisk från östersjön. De rensar också ogräs i sparrislandet och gödslar medan de betar. I gårdsbageriet bakas det skorpor, maränger, muffins och annat. Huvudsakligen använder vi oss av bovete. Bakverken är naturligt fria från gluten, mjölk, soja. På Mällby Lantgård bedrivs äggproduktion, sparris- och grönsaksodling i ekologiska produktionsformer, där hönsen är en viktig del av växtföljden. Mällby Lantgård ligger i Hjälteby och är ett litet familjejordbruk som drivs av familjen Karlsson. Gården jobbar med växelbruk, dvs när gårdens höns betat färdigt i hagen sår man grönsaker och tar därmed vara på deras gödsel. När grönsakerna skördats sår man nytt bete till hönsen. Vi får färskt glutenfritt bröd till butikerna från Mällby Lantgård på onsdagar. Müsli, skorpor och knäckebröd har vi i sortimentet för jämnan, liksom deras fantastiska ägg som både finns i paket och styckvis.
Gunnebo Slott & Trädgårdar
På Gunnebo Slott & Trädgårdar i Mölndal bakas det surdegsbröd i det prisbelönta bageriet, beläget i köksträdgården. Allt mjöl bageriet använder är KRAV-märkt och de använder sk kulturspannmål i allt de bakar. Kulturspannmål är ursprungliga spannmålssorter, från tiden då människan började bosätta sig i större utsträckning och odla sin mark. Exempel på dessa är urvetesorterna emmer och spelt, samt deras efterföljare – olika lantsorter av vete, som det finns en mängd regionala variationer av. Det finns även kulturvariationer av andra spannmål, som till exempel nakenhavre, nakenkorn och svedjeråg. Gemensamt för kulturspannmål är att de har en bred genetisk bas vilket är bra ur ett hållbarhetsperspektiv, då de har lättare för att anpassa sig till förändringar i klimat och odlingslandskap. Den genetiska variationen gör också att det är svårt för yttre påverkan att slå ut hela skörden. På Gunnebo används följande mjölsorter: Lantvete, Dinkel, Emmer och Svedjeråg. Vi är mycket glada i att kunna erbjuda er dagsfärskt surdegsbröd från Gunnebo alla vardagar!
Ubsola
Sedan 1982 har det odlats och mjölksyrats grönsaker på Ubsola Trädgård. Jordbruket är Krav-certifierat och jorden brukas med hjälp av ardennerhästen Loke. Svante Lindqvist som driver gården har lång erfarenhet av detta goda och kraftfulla syrade livsmedel och det märks, kvaliteten är den bästa som vi har ätit. De vanligast förekommande sorterna av mjölksyrade grönsaker från Ubsola är vitkål, vitkål med chili, morot, gurka och rödbeta. Vi har alltid Ubsolas säsongssortiment hemma och allt som oftast har vi även opastöriserad surkålsjuice i kylarna!
Österhagen glass
Österhagen glass, i närheten av Hjo, tillverkar gräddglass av vispgrädde, ägg, socker plus äkta smakämnen, till exempel jordgubbar och choklad. Allt är ekologiskt. Deras sorbeter består av sockerlag och frukt. Dessa är 100% mejerifria och helt veganska. Österhagens produkter innehåller alltså inga konstigheter, inga tillsatser, inget som du inte känner till, bara riktiga ingredienser och det skapar glass och sorbet som smakar helt fantastiskt! Vi är glada att få ha dessa produkter i våra frysar och sortimentet varierar efter säsong och tillgång.